TERUG

Weg met het wachtwoord

Een wachtwoord is nog steeds de meest gebruikte manier om gegevens te beschermen. In de begintijd van de (kantoor-)automatisering was dit nauwelijks een probleem. Lastig werd het pas toen internetverbindingen hun intrede deden. Voor tal van websites worden wachtwoorden gevraagd en het menselijke geheugen lijkt er niet op gebouwd tientallen verschillende wachtwoorden of combinaties te onthouden. Het gevolg: maar liefst 55 procent van de computergebruikers heeft minimaal één wachtwoord ergens genoteerd en ongeveer 10 procent heeft alle wachtwoorden op papier gezet.

Zolang het gaat om bijvoorbeeld het lezen van artikelen op internet is een rondslingerend wachtwoord geen probleem. Maar geen ondernemer wordt er vrolijk van als zijn werknemer de wachtwoorden voor het bedrijfssysteem op een papiertje bij de laptop bewaart. Het dynamisch maken van wachtwoorden -door ze maandelijks te wisselen- is geen oplossing: voor het geheugen van de werknemer wordt het probleem alleen maar groter.

Voor gevoelige informatie is een betere vorm van authenticatie vereist dan wachtwoorden op briefjes. Daarbij wordt meestal gekozen voor een combinatie tussen fysieke identificatie en een wachtwoord. De tegenwoordig veel gebruikte paslezers van banken werken op deze manier. Op een smartkaart staan unieke gegevens die worden gelezen na het intoetsen van een pincode. Het computersysteem vraagt eveneens een inlogcode en pas wanneer deze twee elkaar 'herkennen' is het leggen van een verbinding mogelijk. Nadeel hiervan is dat er een smartcard-lezer voor nodig is, iets waarmee de meeste computers ook vandaag de dag nog niet zijn uitgerust.

USB in plaats van een smartcard wordt steeds vaker een usb-token (of usb-stick) gebruikt. Hierop staat een uniek digitaal certificaat dat zonder extra software door iedere computer is te lezen. Het biedt uw werknemer de mogelijkheid om vanaf iedere plek contact te zoeken met het bedrijfsnetwerk. Uiteraard wel weer in combinatie met een wachtwoord. Een wachtwoord kan alleen voorkomen worden door gebruik te maken van biometrie. Een techniek die nog in de kinderschoenen staat, maar wel sterk in opkomst is. Vingerafdrukherkenning wordt al in pda's en pc toegepast. In combinatie met een usb-token is biometrie de meest veilige authentificatie. En voor de werknemer het prettigst: hij kan eindelijk dat papiertje met wachtwoorden weggooien.

  | compenz bv | Prins Hendrikstraat 9 | 7721 cz dalfsen | t  0529-435166 | f  0529-435160 | e  info@compenz.nl |